Länkar om olivolja och Apricale
Här finns det mycket att upptäcka under året före nästa skörd.
Om olivoljan:
Rekommenderar jag bockerna:
1. Extra Virginity – The Sublime & Scandalous World of Olive Oil
https://www.amazon.com/Extra-Virginity-Sublime-Scandalous-World/dp/0393343618
Tom Mueller has become the world’s expert on olive oil and olive oil fraud – a story of globalization, deception, and crime in the food industry from ancient times to the present, and a powerful indictment of today’s lax protections against fake and even toxic food products. A rich and deliciously readable narrative, Extra Virginity is also an inspiring account of the artisanal producers, chemical analysts, chefs, and food activists who are defending the extraordinary oils that truly deserve the name “extra-virgin.”
Tom Mueller also has a very informative website:
www.extravirginity.com
2. Solens hälsa: laga mat med olivolja och må bra
www.bokus.com/bok/9789153439295/solens-halsa-laga-mat-med-olivolja-och-ma-bra/
Solens hälsa varvar läckra recept från det italienska köket med rykande färska, vetenskapligt baserade kostråd hela tiden med olivoljan som grund.
Bo Hagström har gjort uppskattade tv-program, däribland Solens mat, och skrivit ett flertal böcker om maten i Italien. Mai-Lis Hellénius är professor vid Karolinska Institutet och överläkare vid Livsstils-mottagningen, Karolinska Universitetssjukhuset.
3. Olivoljeguiden
www.johanblanche.se/olivoljeguiden/