Har du fått sediment i dina dunkar?
Det har jag och var lite förvånad och orolig för vad du skulle tycka.
Ungefär den sista kvartslitern i min femlitersdunk visade sediment som jag inte förväntade mig. Jag filtrerade resten i ett vanligt kaffefilter och allt sediment försvann – men det tog några minuter.
Jag har frågat några kunder om de har haft liknande problem. Vissa har haft det och har, som jag, filtrerat med en finmaskig sil och dekanterat oljan till mörka flaskor utan att smaken och färgen har förändrats. Många har jämfört problemet med bättre kvalitetsviner.
Jag har förstås tagit upp problemet med min producent Paolo Cassini och med den som har pressat oliverna som, lustigt nog, också heter Paolo Cassini, en av Italiens främsta olivoljepressare.
Förklaringen från båda två Paolo är att det i pressningen, precis som vid druvpressning, alltid kommer att finnas en liten rest av skal. Man vill inte filtrera för mycket med risk att förlora smaken.
Rådgivningen från Cassinis:
– Var inte orolig för fällningen – den är naturlig och ofarlig.
– Dekantera till mörka flaskor efter ca tre månader eller vid behov.
Hör gärna av er om ni har frågor.
gary@apricale.se